[O1] Łącznik wahacza

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bossik
    Classic
    • 2010
    • 1

[O1] Łącznik wahacza

Mi też się raz tak stało. Rozrusznik odrzuciłem bo przecież kręcił. Wszystko wyglądało na to że nie dostaje albo powietrza albo paliwa. No i przez przypadek (bo chciałem sprawdzić czy wszystko ok z rozrządem) zobaczyłem że cięgno przy EGR-ze nie odskoczyło. Parę razy poruszałem nim i od tej pory to się nie zdarzyło więcej. Ale szczerze to po Twoim opisie usterki nie podejrzewałem tego. gstan, rozruszaj to cięgno a jak to nie pomoże to EGR do czyszczenia (lub zaślepienia jak kto woli :wink: )
  • Remek Szczecin
    Drive
    • 2008
    • 54

[O1] Łącznik wahacza

Oglądałem swoja Octavię pierwszy raz od zakupu na kanale i zobaczyłem, że śruby łączników wahaczy nie są dokręcone i mają duży luz. Mam pytanie - czy tak powinno być?
    Remek ze Szczecina

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Jak juz to lacznik stabilizatora

Jesli maja luz to mozna przypuszczac, ze dokrecenie nic nie da, bo wyrobione sa gniazda tych srub w wahaczach, a to wiaze sie z wymiana wahaczy, badz kombinowaniem jak wyciac stare i wlozyc nowe nakretki do wahaczy.

Luzne sa sruby przy wahaczu czy luzne sa przy laczniku i stabilizatorze.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Remek Szczecin
        Drive
        • 2008
        • 54

Przepraszam, może się źle wyraziłem. Te śruby nie latają lużno, siedzą mocno, ale są odkręcone na tyle, że łączniki mają około 4-5 milimetrów luzu i mogą się w tych ramach przemieszczać. Czy to jest prawidłowe?

[ Dodano: Czw 05 Cze, 08 12:37 ]
        Niedokręcone (ale nie luźne) są przy wahaczu. Może tak musi być, by te łączniki pracowały bez oporów?
        Remek ze Szczecina

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

W laczniku sa takie gumy, tylko nie pamietam czy po obu jego stronach jest tulejka ktora ustawia mozliwosc dokrecenia sruby czy tez nie. Mozna sprobowac dokrecic z czuciem czy cos idzie czy nie. Klucz 16 albo 18mm.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Samiec
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 4287
            • Octavia I (1U2)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Remek Szczecin
            Niedokręcone (ale nie luźne) są przy wahaczu. Może tak musi być, by te łączniki pracowały bez oporów?
            Nie dokrecone, czy poprostu widac odstep miedzy guma, a glowka sruby?
            Jest tam metalowa tulejka, ktora nawet po mocnym przykreceniu tej gumy nie docisnie i zostaje odstep. Mozesz miec juz te gumy wyrobione i stad jakies mylne wrazenie. :roll:
            TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Remek Szczecin
              Drive
              • 2008
              • 54

Nie byłem jeszcze na kanale i może właśnie tak jest. Gdy wjadę, spróbuję lekko dokręcić i wtedy się okaże, czy są niedokręcone, czy też śruba już się opiera na tulei. Dzięki za odzew. Pozdrawiam ze słonecznego Szczecina.
              Remek ze Szczecina

Komentarz

• Samiec
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4287
                • Octavia I (1U2)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Remek Szczecin
                Nie byłem jeszcze na kanale i może właśnie tak jest. Gdy wjadę, spróbuję lekko dokręcić i wtedy się okaże, czy są niedokręcone, czy też śruba już się opiera na tulei. Dzięki za odzew. Pozdrawiam ze słonecznego Szczecina.
                U mnie to wygladalo/wyglada tak :
                LINK
                TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

Pracuję...